Burgemeester Bort Koelewijn neemt je mee naar Kampen

Als er iemand van ’zijn stad’ Kampen houdt, dan is het burgemeester Bort Koelewijn (65). Niet gek dus dat de van oorsprong Spakenburger staat te popelen om ons mee te nemen naar de mooiste plekken van de Hanzestad.


  • Naam: Bort Koelewijn
  • Geboren: 4 februari 1954
  • Carrière: Was eerder burgemeester van Liesveld en Rijssen- Holten. Trad in 2009 aan in Kampen.
  • Grappig: Altijd in voor een geintje, zat onlangs nog in de jury van de miss koe-verkiezing die in Kampen werd georganiseerd.
We starten de stadswandeling in het stadhuis, in de kamer van burgemeester Koelewijn zelf. Daar brandt hij meteen los als we vragen waarom zijn hart in Kampen ligt. „Het mooiste aan de stad vind ik de mensen, de ligging en de authenticiteit van de gebouwen in het oude centrum. Ik heb burgemeester mogen zijn van meerdere steden, eerst van Liesveld en later van Rijssen-Holten. In deze laatste stad zijn veel authentieke gebouwen gesloopt. In Kampen is daarentegen nog zoveel moois bewaard gebleven. Het oude gemeentehuis, bijvoorbeeld. Of de Nieuwe Toren. Als ik dit zie en ervaar, maakt dat een ongelooflijk groot gevoel van trots bij mij los. De inwoners van Kampen zijn actief, gezellig en betrokken bij de stad. Dingen die ikzelf ook belangrijk vind.”

Stadspark

Er zijn ons prachtige gebouwen en verborgen schatten beloofd. Het stadspark is er daar eentje van. Het grote groene gebied, waar de Kampenaren graag komen om te wandelen, ligt op nog geen vijf minuten lopen van het stadhuis. „Hier ga ik graag naartoe om even een frisse neus te halen. De natuur heeft een inspirerend en rustgevend effect op mijn hersenen. Al wandelend kom ik op meer én andere ideeën dan in mijn eigen werkkamer.”

Het is opvallend dat de burgemeester door bijna elke voorbijganger, jong en oud, hartelijk wordt gegroet. Tegen iedereen is hij even vriendelijk. We lopen langs een bankje waar een man met zijn twee labradors aan de riem zit uit te rusten. Hij groet de burgemeester, die op zijn beurt meteen tijd vrijmaakt voor een praatje. „Dat vind ik ook zo leuk aan het park, je komt altijd wel iemand tegen om even mee te kletsen. Verbondenheid vind ik belangrijk. Ik ben een burgemeester die overal is en zich graag benaderbaar opstelt.”

"’Vooral met mooi weer komt de stad tot leven’"

Middenin het park staat een gigantische poort, die veel wegheeft van een kasteel uit een sprookje. „De stad werd vroeger omringd door 21 poorten. Helaas zijn er daar nog maar drie van over, waaronder deze, de Cellebroederspoort.” Niet open voor publiek, maar er worden zo nu en dan recepties gegeven of kleinschalige evenementen georganiseerd.

De volgende stop is een historisch hoogtepunt, volgens de burgemeester. De Nieuwe Toren is de oudste toren van Kampen, al doet de naam anders vermoeden. Onderweg leidt de burgemeester ons door gezellige klinkerstraten, waar aan weerskanten cafés en boetiekjes hun deuren wijd open hebben staan. Op een sfeervol plein drinken mensen koffie. „Kijk”, wijst de burgemeester. „Daar zie je ’m al!” Een toren, zo scheef dat je je afvraagt of hij niet ter plekke zal omvallen, doemt op. „Ik zeg altijd: al nemen we allemaal ontslag, Kampen blijft werken. Elke dag lijkt er wel iets te veranderen in de stad.”

De toren staat in de Oudestraat – een lange winkelstraat die als rode draad door de stad loopt. In de toren hangen 48 klokken, die op elke zomerse vrijdagavond om half acht bespeeld worden door een gastbeiaardier. In een speciale luistertuin elders in de stad kun je het klokkenconcert in alle rust beluisteren.
Maar liefst 163 traptreden telt deze toren, die de burgemeester zonder enige moeite oploopt. „Ik ga drie keer per week joggen, dus met die conditie zit het wel goed”, verzekert hij ons.

Ongeveer op de helft stoppen we even. Middenin de toren is een escape room gebouwd. tijd. Maar wij hebben geen tijd voor spelletjes en lopen verder, op naar de top.

Eenmaal boven valt de spraakzame burgemeester even stil. „Adembenemend, vind ik dit uitzicht. Hier komt de structuur van de stad mooi tot haar recht en zie je goed hoe het centrum samenkomt met het water.” In gedachten staart hij over de IJssel. „Van water word ik gelukkig. Vroeger wilde ik naar de Hoge Zeevaartschool, maar mijn ouders waren daar geen voorstander van. Ik ga zelf vaak het water op met de punter van een kennis. Dan meer ik soms even aan op de eilandjes bij de IJsseldelta. In 2017 heb ik meegedaan aan een zeilwedstrijd tijdens de Hanzedagen. De burgemeester van Elburg, een dorpje verderop, deed ook mee. Ik kreeg precies op het goede moment de wind mee en kwam eerder over de finish dan hij. De punter heeft geen motor, waardoor ik tijdens het zeilen ben overgeleverd aan de elementen van de natuur. Dat vind ik een magisch mooi gevoel.”

Bruisende gezelligheid

Na al dat klimmen, hebben we wel een goed kopje koffie met wat lekkers verdiend. Direct naast de Nieuwe Toren vind je Konditorei Smit, een banketbakkerij met terras dat uitkijkt over de winkelstraat en het gebouw van het oude raadhuis. „De beste bakkerij van Kampen!”, aldus burgemeester Koelewijn zelf. Hij bestelt voor ons en zichzelf een echte Kamper Slof: een koekgebakje met mierzoete caramel-walnootcrème vulling. „Als je in Kampen bent, moet je deze specialiteit echt proeven. De bakker van Smit maakt ’m het lekkerst, als je het mij vraagt.”

"’Na het joggen rust ik soms even uit op een terrasje aan de haven’"

Over het plein fietsen of lopen dagjesmensen. Nog voordat de burgemeester een hap kan nemen, komt er alweer iemand naar hem toe voor een praatje. Even enthousiast als een uur geleden gaat hij het gesprek aan. „Vooral met mooi weer komt Kampen tot leven. Dan zitten de terrassen overvol – een bruisende gezelligheid van jewelste.” Ineens wijst de burgemeester naar een authentiek gebouw, middenin de winkelstraat. „Dat is het Stedelijk Museum Kampen en daarin bevindt zich de allermooiste plek van de stad.” Hij doelt op de eeuwenoude Schepenzaal in het oude raadhuis. De historie spat ervan af.

„Hier mochten heel vroeger de burgemeesters nog mensen berechten. Jammer dat ik dit nu niet meer mag, haha.” Wat opvalt is de grote schouw in het midden van de oude rechtszaal. „Die vind ik zo mooi! De beelden en teksten op de schouw vertegenwoordigen eeuwenoude waarden, die tegenwoordig ook nog van essentieel zijn: fides staat voor trouw, prudentia voor wijsheid en rechtvaardigheid boven geweld, fortitudo staat voor kracht, sterkte en energie tussen mensen, en als laatste spes: we kunnen niet leven zonder hoop. Al deze waarden zijn een grote inspiratiebron voor mij als burgemeester.”

Uitzicht

Na de flinke dosis cultuur zetten we de tocht voort – het water over. Terwijl we over de ’Lange Brugge’ lopen, komen we langs het beeld van een gigantische steur, dat middenin de IJssel staat. „Dat is het symbool van de stad. Vroeger zou een bisschop een bezoek brengen aan Kampen. Er werd een gigantische steur gevangen die de burgemeester van toen hem wilde voorschotelen. Helaas stelde de bisschop zijn bezoek uit. Omdat zo lang bewaren niet kon, kreeg de gevangen steur een bel om. Zo zouden ze hem later weer terug kunnen vangen, maar dat is uiteraard nooit gelukt. Om dat verhaal levend te houden, staat die steur dus in het water te pronken.”

Aan al het moois komt een einde en dus ook aan onze wandeling door Kampen. We sluiten de dag af met een biertje op het terras aan de haven. „In de zomer zit het hier gezellig vol. Je kunt hier heerlijk ontspannen en genieten van het uitzicht op het water. Als ik gejogd heb, rust ik soms even uit op het terras. Op zondagmiddag wil ik ook nog weleens op het bankje bij het station gaan zitten. Het uitzicht op het water en daarachter het oude centrum van de stad is perfect. Helemaal gelukkig word ik als er ook schepen liggen. Soms wel drie rijen dik. Ik laat op die momenten heel bewust mijn iPhone in mijn zak om alles wat ik zie in me op te nemen. Wat is Kampen toch fantastisch mooi, denk ik dan alleen maar.”

Dit artikel staat op Telegraaf.nl 

Privacy statement Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners.

Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden.
Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site.
Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media